bring them Back

bring them Back
T-btBack

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Κατακυρώθηκε

«Με Μοριακή Μέθοδο πλέον ο έλεγχος του αίματος»
Μ’ αυτόν τον τίτλο η «Καθημερινή» δημοσιοποιεί στις 11/6 την κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού στα εννιά (9) Κέντρα Μοριακού Ελέγχου της χώρας.
Και συνεχίζει ως εξής:
«Τα σύνολο του αίματος που διακινείται στη χώρα μας θα ελέγχεται σύντομα με μοριακή μέθοδο, αφού προχτές ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την αγορά ειδικού εξοπλισμού των σχετικών κέντρων»
Η είδηση αναδημοσιεύεται στο νέο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Μ.Α.» που μόλις έφτασε στα χέρια μου. Μ’ αυτήν κλείνει ένας κύκλος στο θέμα «Ασφάλεια Μεταγγίσεων», αυτός του διαγωνισμού για την εφαρμογή και στο τόπο μας των συγχρόνων μεθόδων μοριακού ελέγχου του αίματος (ΝΑΤ).
Το θετικό είναι ότι τελείωσε επιτέλους αυτή η υπόθεση που κόντευε να διαιωνιστεί και τα πράγματα μπήκαν σε μια σειρά.
Αυτό που απογοητεύει όμως (κι είναι κι ένας λόγος που δεν ενθουσιάστηκα, ούτε έβαλα την είδηση όσο ήταν φρέσκια), είναι πως η ασφάλεια στις μεταγγίσεις έχει πολύ δρόμο ακόμα. Πολλά από τα «Κέντρα» πρέπει να βρουν και να διαμορφώσουν χώρους για την εφαρμογή της μεθόδου. Πράγμα καθόλου εύκολο. Χώρια το πρόβλημα του προσωπικού.
Δυστυχώς η ικανοποιητική (όχι απόλυτη) εφαρμογή της σύγχρονης Μοριακής Μεθόδου στην πράξη, είναι ακόμα το (κρίσιμο) ζητούμενο.
Πέρα απ’ αυτό, το να ξέρω ότι η όλη (διετής) καθυστέρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κινδύνους για τους μεταγγιζόμενους (σε μένα δηλαδή), οφείλονταν απλώς στο ότι οι δυο εταιρείες-μονομάχοι δεν τα έβρισκαν στην μοιρασιά, και ότι η συμφωνία/συμβιβασμός που επήλθε χρεώνει την διαδικασία ελέγχου των δειγμάτων στα Ελληνικά Νοσοκομεία (σε μένα δηλαδή) σε τιμές πολλαπλάσιες απ’ αυτές της «άλλης» Ευρώπης,
…ε, δεν μ’ αφήνει και να πανηγυρίσω.


Πηγή:
_Περιοδικό «Θέματα Μ.Α.» (τεύχος 54)
_Εφημερίδα «Καθημερινή» (11/6/2008)
_Εφημερίδα «Ριζοσπάστης» (11/6/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: