bring them Back

bring them Back
T-btBack

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Πενηντάρηδες

"Στην ηλικία των 50+ οι άνθρωποι γίνονται πιο αισιόδοξοι και αντιμετωπίζουν θετικά την καθημερινότητά τους". Αυτό είναι το συμπέρασμα μεγάλης έρευνας που πορίσματά της δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences».
Επιπλέον η δημοσιογράφος των «Νew Υork Τimes» για ιατρικά θέματα Μπάρμπαρα Στράουτς, υποστηρίζει ότι "ο εγκέφαλος ενός 50χρονου βρίσκεται στο απόγειό του όσον αφορά τη νοητική, τη συλλογιστική ικανότητα και την κοινωνικότητα".
Αυτά ισχυρίζεται άρθρο που δημοσιεύτηκε χτες στο Βήμα και κάποιος καλοθελητής μου το έριξε στο (e)mailbox. Μάλλον κάτι ήθελε να μου πει.
Εντάξει, δεν έφτασα ακόμη εκεί αλλά κοντεύω.
Και είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις το μέλλον μ' αυτό το πρίσμα!
Εκεί που κολλάω λίγο είναι πως η έρευνα (τηλεφωνικό γκάλοπ),
1ον διεξήχθη (σε περισσότερα από 340.000 άτομα) στις Ηνωμένες Πολιτείες και
2ον είναι παλιά (του 2008).
Που σημαίνει άλλη ιδιοσυγκρασία, άλλες συνθήκες, χωρίς το φόβητρο της οικονομικής κρίσης που ενέσκηψε πρόσφατα!!
Θα 'ταν πολύ ενδιαφέρον να είχαμε μια όμοια φέτος για να δούμε τις όποιες διαφορές.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Βάσει Εγκυκλίου

Είναι κοινός τόπος ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα και πως ο εθελοντισμός σ' αυτό τον τομέα πάσχει. Σύλλογοι όπως αυτός των Εθελοντών Αιμοδοτών &' Δωρητών Οργάνων της Λήμνου κάνουν την διαφορά. Πέρυσι (με 15.000 Λημνιούς) συγκέντρωσαν 1.064 μονάδες αίματος. Φέτος, η πρώτη τους εθελοντική αιμοδοσία για το 2010 απέφερε 363 μονάδες.
Το αίμα αυτό, που συγκεντρώθηκε στο νησί στις 18 έως 20 Μαρτίου, έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα και κάτω από τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στην Αθήνα. Αλλά η "Olympic Air", η μόνη που συνδέει αεροπορικά το νησί με την πρωτεύουσα, αρνήθηκε να κάνει την μεταφορά.
Η εταιρεία απαιτούσε (βάσει εγκυκλίου) την μεταφορά του αίματος σε ειδική συσκευασία και την πιστοποίηση ότι είναι ασφαλές με υπογραφή γιατρού. Αλλά το νησί δεν έχει την υποδομή για κάτι τέτοιο. Γι' αυτό και ο έλεγχος γίνεται σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Αδιέξοδο, δηλαδή.
Τελικά, για την ιστορία του πράγματος, το αίμα μεταφέρθηκε με το πλοίο της γραμμής!!
Τώρα, αν έτσι θα γίνεται από δω και πέρα η μεταφορά του και κάθε πότε έχει πλοίο για Πειραιά ... άγνωστο.


Πηγή: Περιοδικό «Θέματα Μ.Α.» (τεύχος 61)

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ε.ΚΕ.Α.

Το Κέντρο Κλασματοποίησης Πλάσματος Αίματος (διεύθυνση του ΕΚΕΑ) δημιουργήθηκε για να λειτουργεί σαν μονάδα κλασματοποίησης για όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη, φιλοδοξώντας να συναγωνιστεί τ' αντίστοιχα της Ολλανδίας και της Ελβετίας. Στεγάζεται σ' ένα υπερσύγχρονο κτήριο στους Θρακομακεδόνες που άρχισε να κτίζεται το 2000 κι ολοκληρώθηκε το 2002. Αλλά οι πύλες του δεν άνοιξαν ποτέ!!
Έτσι η χώρα μας (εξακολουθεί να) είναι αναγκασμένη να στέλνει για επεξεργασία στο εξωτερικό τις όποιες ποσότητες αίματος συλλέγει.
Και τώρα;
Τι γίνεται με την υπόθεση;
Μα …ό,τι συμβαίνει πάντα σ' αυτό το τόπο:
_Η ηγεσία του υπ. Υγείας προέβει σε έγγραφη εντολή ελέγχου στο ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υγείας &' Πρόνοιας), για συνολική και διαχρονική έρευνα του θέματος και έδωσε εντολή για άμεσο νομικό έλεγχο της εκτέλεσης της σύμβασης με την Ολλανδική (;) εταιρεία.
_Η ΠΟΣΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών) καταγγέλλει ότι η προθεσμία για την ολοκλήρωση του πορίσματος και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έχει παρέλθει οπότε τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη.
_Σχεδιάζει επίσης να καταθέσει (αν δεν το έκανε ήδη) μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ακόμα και κατά των αρμοδίων υπ. Υγείας από το 2002 μέχρι σήμερα, για το σκάνδαλο του Πλάσματος. Αφορά 40 τόνους (!!) πλάσμα που παραμένουν αναξιοποίητοι σε αποθήκες σε Ολλανδία και Ελλάδα παρόλο που το δημόσιο πληρώνει αδρά. Και παρόλο που εισάγουμε αίμα και παράγωγά του από το εξωτερικό.
_Το ΥΥΚΑ (Υπ. Υγείας &' Κοιν. Ασφαλίσεων) προτείνει στο ΕΚΕΑ (Εθν. Κέντρο Αιμοδοσίας) να συγχωνευτεί με το Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος
_Η Ομοσπονδία Θαλασσαιμικών (ΕΟΘΑ), η οποία εξ αντικειμένου θα έπρεπε να βιάζεται, καθυστερεί στη επιλογή μελών για συγκρότηση νέου ΔΣ για το ΕΚΕΑ, οδηγώντας (και μ' αυτό τον τρόπο) το Κέντρο σε απραξία.
Λοιπόν μ' αυτά και μ' εκείνα ... ποιος θα πληρώσει;

Πηγή: Περιοδικό «Θέματα Μ.Α.» (τεύχος 61)