Χτες
διάβασα σε μια τοπική πως Σουηδοί επιστήμονες εργάζονται πάνω στην μετατροπή
φυτικής πρωτεΐνης σε τέτοια που να μπορεί να είναι αποδεκτή από τον ανθρώπινο
οργανισμό με σκοπό να χρησιμοποιείται ως
υποκατάστατο του αίματος. Ψάχνοντας στο internet είδα ότι η είδηση έχει αναδημοσιευθεί
σε πληθώρα ιστοσελίδων. Σύμφωνα με τα άρθρα τους, οι επιστήμονες προσπαθούν να
επέμβουν σε μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα ζαχαρότευτλα (ναι, αυτά που μας δίνουν
και την ζάχαρη) ώστε να την μετατρέψουν σε τέτοια που θα ‘ναι αποδεκτή από τον οργανισμό μας. Στη νέα της μορφή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αντί για αίμα
στις μεταγγίσεις λύνοντας το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης και βοηθώντας κυρίως άμεσες
ανάγκες (πχ ένα χειρουργείο) αλλά επίσης μακροχρόνιους ασθενείς και
αιμοεξαρτώμενα άτομα. Βέβαια η έρευνα είναι ακόμα στα πρώτα στάδια. Επίσης υπάρχουν
κάποια ανησυχητικά «ΑΝ» και, το όποιο αποτέλεσμα, θα αργήσει μερικά χρονάκια.
Όλο το άρθρο βρίσκεται εδώ
κι εδώ
και παρακάτω:
" Μία φυτική πρωτεΐνη που
υπάρχει στα σακχαρότευτλα (από όπου παράγεται η ζάχαρη), θα μπορούσε να
χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως υποκατάστατο του αίματος, βοηθώντας έτσι να αντιμετωπιστεί
η έλλειψή του που υπάρχει παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσαν σουηδοί επιστήμονες.
Πάντως η προοπτική για κάτι τέτοιο παραμένει μακρινή, καθώς η έρευνα βρίσκεται
ακόμη στα αρχικά στάδιά της.Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα και, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι αρκετά όμοια με την αντίστοιχη πρωτεΐνη στα φυτά.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να επέμβουν στην φυτική πρωτεΐνη, ώστε να την μετατρέψουν σε μια μορφή που θα είναι αποδεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που μπορεί να έχει γίνει μέσα στην επόμενη τριετία.
Αν αυτό όντως γίνει πραγματικότητα, τότε η «ζαχαρένια» πρωτεΐνη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αντί για αίμα στις μεταγγίσεις που πρέπει να γίνουν επειγόντως σε ένα νοσοκομείο, όταν κάποιος ασθενής έχει χάσει πολύ αίμα, καθώς επίσης σε μακροχρόνιους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία με χρήση αίματος σε βάθος χρόνου.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ, με επικεφαλής τη Νελίντα Λέιντα, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι η ″αιμοσφαιρίνη″ του σακχαρότευτλου έχει ομοιότητα της τάξης του 50% έως 60% με την ανθρώπινη και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του φυτού.
Η εν λόγω πρωτεΐνη έχει δομή παρόμοια με την ανθρώπινη και συμπεριφέρεται με παρεμφερή τρόπο, όσον αφορά την μεταφορά του οξυγόνου.
Μια εναλλακτική λύση, πέρα από την μετατροπή της φυτικής πρωτεΐνης σε ανθρώπινη, θα ήταν -μέσω γενετικής τροποποίησης- να χρησιμοποιηθούν τα ίδια τα φυτά για να παράγουν ανθρώπινου τύπου αιμοσφαιρίνη αντί για τη δική τους αντίστοιχη πρωτεΐνη.
Θα γίνουν αρχικά δοκιμές σε πειραματόζωα και, αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δοκιμές σε ανθρώπινους ιστούς. Άλλοι επιστήμονες χαρακτήρισαν ενδιαφέρουσα την όλη ιδέα, αλλά προειδοποίησαν ότι σε κάθε περίπτωση τυχόν υλοποίησή της θα πάρει αρκετά χρόνια. "
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου