bring them Back

bring them Back
T-btBack

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Κρεμαστό Νερό















Έχω αναφερθεί κι άλλες φορές σε καταρράκτες. Μου αρέσουν πολύ και τους χαίρομαι πολύ.
Ποτέ δεν μπορούσα όμως να φανταστώ ότι σε δικό μας χώρο βρίσκεται ο Νο 1 σε ύψος καταρράκτης του κόσμου, απ' αυτούς που χύνονται στη θάλασσα.
Του κόσμου, ε!! Αδιανόητο; Κι όμως αληθινό.
Υπάρχουν πολύ λίγα μέρη στον πλανήτη1 όπου οι καταρράκτες χύνονται κατευθείαν στη θάλασσα. Και ναι, ο μεγαλύτερος βρίσκεται στην Ελλάδα, στο νότιο μέρος της Σαμοθράκης2. Το νερό υπολογίστηκε ότι πέφτει από ύψος 180 μέτρων (η πρωτιά που λέγαμε) και τον Χειμώνα, όταν ο όγκος των υδάτων πολλαπλασιάζεται, δεν κατρακυλά στα βράχια αλλά πετά στο αέρα πριν καταλήξει στην αγκαλιά του Αιγαίου. Γι' αυτό και οι ντόπιοι τον ονομάζουν “Κρεμαστό Νερό”. Εκτός από “ο ψηλότερος στον κόσμο που χύνεται στη θάλασσα” είναι και ο 4ος μεγαλύτερος στην Ευρώπη και ο 11ος μεγαλύτερος στον κόσμο. Δυστυχώς μόνο από την θάλασσα (ή τον αέρα) έχει κάποιος πρόσβαση σ' αυτόν.
 ___
1 Μετά την Σαμοθράκη το πιο κοντινό σε μας μέρος με καταρράκτη που χύνει τα νερά του στη θάλασσα είναι η ... Γροιλανδία.
2 Κάποιοι έχουν μπερδέψει τα νησιά και θέλουν να μπερδέψουν κι εμάς. Σε πρόσφατη δημοσίευση (αυτή είναι και η αφορμή που γράφω το παρόν) τοποθετούν τον συγκεκριμένο καταρράκτη στη ... Θάσο. Ε, “τι Seiko, τι Meiko, μπρε. Ντίπλα-ντίπλα τα εργοστάσια”;

Δεν υπάρχουν σχόλια: