bring them Back

bring them Back
T-btBack

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

Λίμνη τέλος (;)

Η λίμνη της Κορώνειας ή «η λίμνη του Αγ. Βασιλείου» ή «η μικρή Βόλβη» (όπως την λέγαμε λανθασμένα κάποιοι) δεν υπάρχει πια. Επισήμως και με την βούλα της Ε.Ε. Η διαδρομή Καβάλας-Θες/νίκης δεν θα είναι πια ποτέ η ίδια, είτε ακολουθεί κάποιος την παλιά Εθνική είτε την νέα «πάνω απ’ τις λίμνες» Εγνατία.
Την χάσαμε λοιπόν (και) αυτή την λίμνη. Έναν υγροβιότοπο που εντάχθηκε στη συνθήκη «Ραμσάρ» από τη δεκαετία του 1950, και για την σωτηρία του οποίου εκπονήθηκαν σχέδια και μελέτες και μάστερ-πλαν και ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ.
Τα πρώτα άσχημα σημάδια είχαν εμφανιστεί από την δεκαετία του ’80. Μέχρι το ’95 μένουν μόνο τα 2/3 της λίμνης. Την ίδια χρονιά οι όχθες γεμίζουν νεκρά ψάρια. Σε λίγα χρόνια εξαφανίζονται εντελώς. Κανείς δεν βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο. Κανείς δεν έκανε λόγο για διακοπή των αρδεύσεων από τη λίμνη, για «λουκέτο» στις γεωτρήσεις, για ορθολογική λειτουργία των βιομηχανιών. Παντού ημίμετρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γειτονική πόλη (ο Λαγκαδάς) απέκτησε βιολογικό καθαρισμό, όμως ακόμη δεν έχει κεντρικό αποχετευτικό αγωγό που να διοχετεύει τα λύματα εκεί.
Η λίμνη εντάχθηκε στις προστατευόμενες περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου "Natura 2000". Όμως μέχρι το 2002, σχεδόν αποξηράνθηκε αφού έμεινε να καλύπτει έκταση πέντε στρεμμάτων από τα 45.000 στρέμματα που ήταν κάποτε. Πριν τρία (3) χρόνια, το Σεπτέμβριο του 2004, περίπου 3.000 νεκρά πουλιά βρέθηκαν στη λίμνη. Πουλιά 39 διαφορετικών ειδών που χάθηκαν λόγω της αλλαντίασης που προκλήθηκε από τοξίνες παραγόμενες από σηπτικό βακτήριο. Η χώρα εκτέθηκε διεθνώς και παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την περίοδο 2005 - 2006. Η διοίκηση της νομαρχίας ανέλαβε να αναθεωρήσει το τελευταίο μάστερ πλαν. Το ολοκλήρωσε και το υπέβαλε προς χρηματοδότηση για να λάβει άλλα 27 εκατ. ευρώ. Τι έγινε στα 3 αυτά χρόνια; ΤΙΠΟΤΕ.
Για την ακρίβεια τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί. Από τα έργα 27 εκατ. είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός (όχι το ίδιο το έργο) για τα έργα λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ και έχουν εγκριθεί (όχι ότι κατασκευάζονται) από το νομαρχιακό συμβούλιο τα έργα δημιουργίας και διαμόρφωσης υγροτόπων και βαθέων ενδιαιτημάτων καθώς και τα έργα βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομης λειτουργίας ενωτικής τάφρου, συνολικού προϋπολογισμού 22,2 εκατ. ευρώ. Φυσικά τα πουλιά που δεν καταλαβαίνουν από γραφειοκρατία και πολιτικούς σχεδιασμούς αντέδρασαν με τον τρόπο τους: γέμισαν και πάλι τις όχθες της λίμνης με τα πτώματά τους. Γιατί βιάστηκαν;;! Να, ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός του Λαγκαδά θα ‘ναι έτοιμος, βάσει του σχεδιασμού, ως το τέλος του 2008!!

Πηγή: http://www.agelioforos.gr/archive/article.asp?date=9/23/2007&page=30




Οι διπλανές εικόνες
είναι από το νέο αφιέρωμα

του περιοδικού
Sunday

(τ. 284//30-9-2007)
με τίτλο:
"Έγκλημα στη Κορώνεια"



1 σχόλιο:

Τιμολέων είπε...

Χτες πέρασα από την περιοχή πηγαίνοντας για Βέροια. Υπήρχε νερό εκεί που ήταν η λίμνη αλλά δεν μπορώ να υπολογίσω την έκταση που καταλάμβανε. Οι βροχές του Χειμώνα που έρχεται δεν δίνουν άραγε κάποια ελπίδα;