bring them Back

bring them Back
T-btBack

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Επιδρομή Ιουνίου


Οι "επιθέσεις" μας στο νησί έχουν αρχίσει. Κι όσο οι ζέστες εντείνονται τόσο αδημονούμε για μια, ολιγοήμερη έστω, διαμονή δίπλα στο κύμα και το πεύκο.
Αυτό το μήνα περιμέναμε να ψηφίσουμε πρώτα και μεσοβδόμαδα κάναμε την απόβαση μας μέσω Κεραμωτής. Λίγο οι καθυστερήσεις, λίγο η κακή συνεννόηση, χάσαμε το F/B που αναχωρούσε 1:00' μμ και πήραμε το επόμενο. Με το που βγήκαμε από το πλοίο επισκεφθήκαμε τις "Μούσες". Ονομαστό εστιατόριο στο νέο λιμάνι Θάσου που όμως έμελε να το "πληρώσουμε" ακριβά. Δεν ξέρω αν έφταιγε η παντρεμένη σαρδέλα φιλέτο ή ο μπακαλιάρος σκορδαλιά ή το τζατζίκι ή τι άλλο, πάντως μια τροφική δηλητηρίαση την αρπάξαμε και μας ταλαιπώρησε δεόντως.
Οι άλλες μέρες κύλισαν ομαλά. Στη διάρκειά τους πήγαμε στο "Άρμενο", στη Σκάλα Μαριών και ευχαριστηθήκαμε μυδοπίλαφο, κουτσουμουράκι κλπ. Με ενόχλησε το ξύδι στην αγγουρονταμάτα και δεν χάρηκα το χταποδάκι γιατί ήταν διαφορετικά μαγειρεμένο απ' ό,τι ήθελα και περίμενα. Έτσι όπως το ήθελα, βρασμένο και μετά ψητό στη σχάρα, το απόλαυσα ένα άλλο βραδινό στο Κλείσμα. Παραδοσιακή αξία στη Θάσο, στη Σκάλα Καλλιράχης. Υπέροχα μεζεδάκια, υπέροχο τοπίο.
Η Κυριακή είχε μια έκπληξη για μας. Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων απ' την απελευθέρωση της Θάσου, αρμόδιοι φορείς διοργάνωσαν τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου* πεσόντων αεροπόρων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στη Σκάλα Πρίνου.
Γιατί στη Θάσο; Εξαιτίας του αεροδρομίου των Συμμάχων (ναι, η Θάσος είχε αεροδρόμιο στον Α'ΠΠ), το οποίο ήταν στον Πρίνο, δυτικά του Δασυλίου. Η ιστορία του ξεκινά το 1916. Ονομαζόταν "Αεροδρόμιο Καζαβητίου" και ανάμεσα στους πιλότους της …πολυεθνικής δύναμής του (Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Νεοζηλανδοί) υπήρχαν και οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι της νεοσύστατης τότε Ναυτικής μας Αεροπορίας (18 Έλληνες χειριστές "επιχειρούσαν" συνολικά).
Αρχές της εβδομάδας η κίνηση στο νησί άρχισε να πέφτει πάλι. Φέτος όλα δείχνουν υποτονικά. Οι συνέπειες της κρίσης είναι εμφανείς. Δεν πήγα στις "in" παραλίες αλλά στο υπόλοιπο κομμάτι είναι φανερή η έλλειψη τουριστών. Όπου υπάρχουν, οι σλαβόφωνοι υπερτερούν σε αριθμό κατά κράτος. Κάποια καταστήματα έχουν αλλάξει και την γλώσσα των διαφημιστικών πινακίδων και των τιμοκαταλόγων τους (η Θάσος αρχίζει να μου θυμίζει Λεπτοκαρυά).
Υπάρχουν και καταστήματα, πολλά καταστήματα, που δεν άνοιξαν ακόμα.
Ίσως πάλι, τον άλλο μήνα να 'ναι όλα καλύτερα.   __________
*
Μνημείο είχε στηθεί κοντά στο πάλαι ποτέ αεροδρόμιο από το 1957.
Τώρα εγκαινιάστηκε η ανάσυρσή του από την λήθη και "η αντικατάστασή του με ένα άλλο από άσπρο θασίτικο μάρμαρο ισάξιο της ιστορίας και της σημασίας του".

Πηγή:
_Εφημερίδα «Θασίων Γη» (φ. 340/16-6-2012)
   "Μούσες":
   Γεύση 3 – ποιότητα 1 – ποσότητα 4 – περιβάλλον 3 – εξυπηρέτηση 4 – τιμή/απόδοση 1
   Σύνολο: 16 - Μ.Ο: 2,6
   "Άρμενο":
   Γεύση 4 – ποιότητα 4 – ποσότητα 4 – περιβάλλον 3 – εξυπηρέτηση 4 – τιμή/απόδοση 4
   Σύνολο: 23 - Μ.Ο: 3,8
   Κλείσμα :
   Γεύση 5 – ποιότητα 4 – ποσότητα 4 – περιβάλλον 4 – εξυπηρέτηση 4 – τιμή/απόδοση 4
   Σύνολο: 25 - Μ.Ο: 4,1

Δεν υπάρχουν σχόλια: