bring them Back

bring them Back
T-btBack

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Χριστούγεννα
















Σήμερα, στον λεγόμενο Χριστιανικό κόσμο, γιορτάζονται τα Χριστούγεννα. Τα γενέθλια του Χριστού.
Στο πνεύμα αυτής της ημέρας και όλης της περιόδου των εορτών γίνονται κάποιες εκδηλώσεις σε πλατείες, σε σχολεία και αλλού, οι πόλεις στολίζονται κατάλληλα και φωταγωγούνται. Παντού μπορείς να δεις φωτάκια, στολισμένα έλατα ή καραβάκια, το Άστρο των Μάγων, χιονάνθρωπους, φάτνες και λοιπά.
Ε, λοιπόν όχι. Αυτό είναι λάθος. Λάθος. Για να μη πω έγκλημα!!
Εντάξει, να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, τα θέλουμε τα Χριστούγεννα, άλλα όχι και να αναφερόμαστε στον Χριστό. Ε, όχι και να μιλάμε γι' αυτόν που έχει τα γενέθλια. Τον εορτάζοντα! Αυτό απαγορεύεται!!
Ναι. Αυτό επιδιώκουν ορισμένοι κύκλοι και ενίοτε εφαρμόζουν στην “προοδευτική” Γαλλία (και πολύ φοβάμαι πως και αλλού).
Εφόσον το κράτος έχει διαχωριστεί από την καθολική εκκλησία με νόμο (από το 1905) οι οπαδοί της αυστηρής του εφαρμογής και της θρησκευτικής ουδετερότητας στη δημόσια σφαίρα, πρεσβεύουν πως και η φάτνη ως σύμβολο της χριστιανικής θρησκείας δεν έχει θέση σε πλατείες και πάρκα, αφού το άρθρο 28 του νόμου απαγορεύει κάθε "σύμβολο ή έμβλημα θρησκευτικού χαρακτήρα σε δημόσια κτίρια"
Το θέμα είχε απασχολήσει πέρυσι (το 2016) ακόμα και το γαλλικό ΣτΕ, το οποίο συνεδρίασε δυο (2) φορές προκειμένου να αποφασίσει για το θέμα (στην 1η συνεδρίαση δεν υπήρξε ομοφωνία, στην 2η η απόφασή του κρατήθηκε μυστική). Ακόμα παλαιότερα είχε πάρει δύο αντικρουόμενες αποφάσεις σε σχέση με το θέμα: η "φάτνη" στο κτίριο του γενικού συμβουλίου στο Βαντέ επετράπη, ενώ μια άλλη σκηνή από τη γέννηση του θεανθρώπου της χριστιανικής πίστης στο δημαρχείο της κοινότητας Μελάν του Παρισιού, απαγορεύτηκε.
Φέτος το πράγμα φαίνεται να ... εξελίσσεται. Δάσκαλοι σε δημοτικό της Ν.Α Γαλλίας, διέκοψαν την προβολή χριστουγεννιάτικης ταινίας σε μαθητές τους γιατί ... “μιλούσε για τον Χριστό”. Η αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων "Το Αστέρι των Χριστουγέννων" περιγράφει την ιστορία ενός γαϊδουριού που ακολουθεί την Παρθένο Μαρία και τον Ιωσήφ ως τη Βηθλεέμ και τη γέννηση του θείου βρέφους. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί αναφέρουν πως θεώρησαν από την περίληψη της ταινίας πως το έργο θα εκτυλισσόταν μεν σε χριστουγεννιάτικη περίοδο, όχι όμως πως θα περιέγραφε τα Χριστούγεννα!
Δήλωσαν* δε τα εξής: Στην διάρκεια της προβολής "συνειδητοποιήσαμε ... πως δεν πρόκειται για ένα φιλμ σε χριστουγεννιάτικο κλίμα, αλλά για την ιστορία της Γέννησης, της γέννησης του Ιησού, της περιπλάνησης της Μαρίας και του Ιωσήφ ως τη Βηθλεέμ. Το έργο βασίζει λοιπόν το περιεχόμενό του στα Ευαγγέλια, κάτι που δεν είναι κοσμικό"
Λοιπόν. Τα Χριστούγεννα του Χριστού απαγορεύονται. Τα κοσμικά Χριστούγεννα επιτρέπονται. Τα κοσμικά, όχι τα πνευματικά. Κατανοητό;
Θέλω να δω πως θα εφαρμοστεί αυτό στις γιορτές του Πάσχα! Πως θα γιορτάζεται Ανάσταση Χριστού ... χωρίς Χριστό;!!
Ή μάλλον, όχι. Δεν θέλω να το δω (κι αυτό).

___________
* "Mais on se rend compte au fil de l’histoire qu’il ne s’agit pas d’un film sur une légende de Noël mais sur l’histoire de la nativité, de la naissance de Jésus"

Δεν υπάρχουν σχόλια: