bring them Back

bring them Back
T-btBack

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

“Ελευθερία”


 

 

 

 

 

 

 

V-Day. Η αντεπίθεση άρχισε. Αργά ή γρήγορη ο εχθρός θα υποχωρήσει. Μάλλον θα νικηθεί “κατά κράτος” αλλά, βεβαίως, δεν θα εξαφανισθεί. Θα κυριαρχήσουμε επ' αυτού και θα πάρουμε πίσω ένα μεγάλο (πολύ μεγάλο, ελπίζω) μέρος της ζωής – της ελευθερίας μας. 
Να χαρούμε το διάλειμμα που θα έρθει. Όταν έρθει. Γιατί, πολύ φοβάμαι, ότι την “μάσκα” θα την ξανα-χρειαστούμε. Για κάποιο άλλο ιό, λιμό, καταστροφή. Για κάποια άλλη “ωδίνα”.
 

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Κυρίες και Κύριοι

Για τον Νοέμβρη που σβήνει, για τα κύματα της πανδημίας του νέου κοροναϊού που συνεχίζει να μας κτυπά, για τις νέες συνθήκες διαβίωσης-απομόνωσης, για τον Χειμώνα που μας περιμένει, για τους διαλογισμούς και τις ελπίδες μας, ένα παλιό αλλά τόσο επίκαιρο:

Άγριος άνεμος τον άγριο κόσμο χτυπάει

άγριος ο καιρός τη μέρα στα πέλαγα πάει.
Άγριο ψέμα τον άγριο κόσμο θερίζει 
άγρια η βρωμιά το μέσα μας αργά κερδίζει. - Το μέσα μας αργά κερδίζει. 
 
Κι εμείς, κυρίες και κύριοι, εμείς
τιτλούχοι κακής εποχής 
δε σκάμε πολύ για την ώρα.
Εμάς, κυρίες και κύριοι, εμάς 
οι μύθοι κάθε Χαλιμάς 
τη ζωή μας γεμίζουν ακόμα.
 
Λαμπερός κάθεται 
στο θρόνο του μες στα ουράνια 
Δίκαια κρίνονται 
τ’ ανθρώπινα απ’ τ’ άλλα κοπάδια 
Άγγελοι φεύγουνε 
και έρχονται και φέρνουν νέα 
Θύμωσε ο Θεός, 
κι οργή του ματώνει τη μέρα. - Κι οργή του ματώνει τη μέρα.
 
Κι εμείς, κυρίες και κύριοι, εμείς 
τιτλούχοι κακής εποχής 
δε σκάμε πολύ για την ώρα 
Εμάς, κυρίες και κύριοι, εμάς 
οι μύθοι κάθε Χαλιμάς 
τη ζωή μας γεμίζουν ακόμα.
 
Αν πεινάς, νοιάζεσαι, 
να φας, έστω κι αν θα το κλέψεις.
Η τροφή της ψυχής δωρεάν είναι, 
μα δεν το βλέπεις.

Άγριος δικαστής τη δίκη
έχει ήδη αρχίσει 
Σ’ άγριους σαν κι εμάς 
αγάπη γιατί να χαρίσει. - Αγάπη γιατί να χαρίσει
 
Κι εσείς, κυρίες και κύριοι, εσείς 
τιτλούχοι κακής εποχής 
δε σκάτε πολύ για την ώρα 
Κι εμάς, κυρίες και κύριοι, εμάς 
οι μύθοι κάθε Χαλιμάς 
τη ζωή μας γεμίζουν ακόμα.

Εμείς, οι κάτοχοι της ενοχής.
 
Τραγουδοποιός:
Κώστας Τουρνάς (Kostas Tournas)
 

 


Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Το Τελευταίο Για Φέτος

Ναι, μπήκα και σήμερα στη θάλασσα. 
Ξέρω ότι για κάποιους αυτό δεν είναι σπουδαίο αλλά για μένα είναι. Ιδιαιτέρως λόγω της ημέρας!
“Και του χρόνου”, λοιπόν, με υγεία.
 

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Φύγαμε


Άλλη μια αναχώρηση από το νησί. Η τελευταία του Καλοκαιριού. Κάπως αλλιώτικη. Πιο μελαγχολική. Κάπως πιο ... θλιβερή.

"Του χρόνου, πάλι"(;)

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ένα Ταξίδι Που ... “Μάζεψε”


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ένα μικρό ταξίδι. Μια βόλτα θα έλεγα. Που “ξεκίνησε” σαν αστείο, εξελίχθηκε προβληματικά και ευτυχώς, είχε αίσιο τέλος:
Δεν είμαστε πρωινοί τύποι και κατά τις 10:00'π.μ. ήμασταν ακόμα στην Πέραμο. Η γουρούνα (ναι, η γουρούνα θάταν το μεταφορικό μας μέσον) είχε αρχίζει ήδη να εμφανίζει κάποια μικροπροβληματάκια. Κάτι σπιναρίσματα στην απότομη επιτάχυνση και μια μυρωδιά καμένων λαδιών. Ήταν όμως πολύ νωρίς για να εγκαταλείψουμε. Στο κάτω κάτω μόλις είχαμε ξεκινήσει. Βάλαμε βενζίνη και συνεχίσαμε. Πρώτη στάση στου Χρυσανθίδη. Λάθος μου που δεν κάτσαμε λίγο παραπάνω για να αφήσουμε την μηχανή να ανασάνει. Πήραμε τον παλιό δρόμο. Περάσαμε από παραλία Οφρυνίου, την σιδερένια γέφυρα του Στρυμόνα και σταθήκαμε για λίγο στο Λιοντάρι. Συνεχίσαμε παραλιακά μέχρι την Ασπροβάλτα. Εδώ ήταν που συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που σχεδιάσαμε δεν θα ολοκληρωθεί. Φαινόταν πολύ επικίνδυνο να εξακολουθούμε να αγνοούμε τα σημάδια. Οπότε είπαμε, πριν ξεκινήσουμε για την επιστροφή, να κάνουμε κάποια βόλτα, να τριγυρίσουμε λίγο, να κολυμπήσουμε. Για το τελευταίο αποφασίσαμε να πάμε μέχρι τον Σταυρό. Φαινόταν εφικτό και ... ήταν. Αντίθετα με της Ασπροβάλτας η τουριστική κίνηση στο Σταυρό ήταν υποτονική. Κολυμπήσαμε σε μια ερημική σχεδόν ακτή, στην έξοδο προς Ουρανούπολη. Σε άλλες εποχές θα έσφυζε από ζωή. Το χαρήκαμε όπως και το υπέροχο γεύμα μας στο υπαίθριο εστιατόριο ενός παραλιακού ξενοδοχείου στο λιμανάκι της πόλης. Τέλος τα μαζέψαμε και αρχίσαμε να “σβήνουμε” χιλιόμετρα.
Στη Σερραϊκή Ακτή σταματήσαμε για λίγο αλλά γρήγορα ξαναπήραμε το δρόμο της επιστροφής. Μετά την γέφυρα βάλαμε πάλι βενζίνη, πιο πολύ για την σιγουριά ότι δεν θα μείνουμε στον δρόμο και με μειωμένη ταχύτητα ξεκινήσαμε με σκοπό να φτάσουμε στη Σαρακίνα. Εκεί, ο ήλιος είχε αρχίσει να χαμηλώνει. Στο νερό μέσα ήταν ένα μόνο άτομο, κι αυτό σε κάποια απόσταση. Ερημιά κι εδώ. Μόνο παραπήγματα και φράκτες. Πόσο άλλαξε αυτό το μέρος! Τα πάντα φραγμένα με μια μόνο δίοδο για την θάλασσα. Όταν ήρθε η ώρα, φύγαμε για να ολοκληρώσουμε τον κύκλο. Δεν είχαμε απρόοπτα. Δεν έσκασε τίποτα, δεν βγάλαμε καπνούς. Όλα καλά.
Επίλογος: Σήμερα πήγα την γουρούνα στο γιατρό. Του είπα τα καθέκαστα, με κοίταξε σαν τρελό, μου είπε “απαράδεκτο” ή “ανεπίτρεπτο” ή κάτι τέτοιο αλλά ευτυχώς ή εξέταση δεν έδειξε κάποια βλάβη. Ωραία λοιπόν. Κρατάμε τα καλά και την χαρά.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Τι Καλοκαίρι Κι Αυτό;


 

 

 

 

  


Τελευταία Κυριακή, τελευταίες μέρες του Αυγούστου που λίαν συντόμως θα μας αποχαιρετίσει. Μαζί του και το καλοκαίρι λίγο λίγο θα απομακρυνθεί κι αυτό. Πάει, τελείωσε. Μπορεί να μας κεράσει κανένα μίνι καύσωνα “άμα τη αναχωρήσει” του, αλλά ... αυτό θα 'ναι όλο κι όλο. Δύσκολο αυτό το καλοκαίρι. Άρρωστο, φτωχό, μίζερο. Απόκοσμο. Τι να περιμένεις από τον Σεπτέμβρη; Καλύτερες μέρες;





Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Ιούλιος 2020



















Μάσκα - Βατραχοπέδιλα, ... έτοιμος!
Οι "διακοπές" του covidoκαλοκαιριού ξεκινάνε.

__________________
Σημ.: Οι νεκροί στην Ελλάδα από τον Κοροναϊο είναι πλέον 200.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Πρώτο Μπάνιο στη Θάλασσα
















Πρώτο για το 2020.
Πρώτο, με την απειλή του κοροναϊού να πλανάται. Πρώτο μετά την Καραντίνα και το "μένουμε σπίτι". Κάτω από νέες συνθήκες πια. Χωρίς αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα. Χωρίς κάποιους από αυτούς που θεωρούσαμε δεδομένους.
Κρύο μπάνιο.


Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Under Attack












Μολυσματική ασθένεια (λοιμός), επιδημία, πανδημία.
Ανά τους αιώνες, όσο εκπολιτιζόταν ο άνθρωπος και οικοδομούσε πόλεις, όσο πιο μεγάλη γινόταν η συγκέντρωση πληθυσμού και ο συγχρωτισμός, τόσο πιο πιθανή ήταν η διάδοση της λοιμώδους ασθένειας που γινόταν επιδημία και στην γιγάντωσή της, πανδημία.
Στις μέρες μας, αρχές του 2020, έχουμε την πιο πρόσφατη. Η (επίσημα πλέον) πανδημία, η πανδημία της εποχής μας, ξεκίνησε στη Κίνα* και προκαλείτε από ένα κοροναϊό τον SARS-CoV-2 (ή αλλιώς 2019-nCoV). Η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. Ήδη έχει χτυπήσει και την πατρίδα μας και μέχρι τώρα του χρεώνουν δεκατρείς (13) νεκρούς. Σήμερα έγινε η κηδεία του πρώτου νεκρού μας. Ενός 66χρονου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε με κοροναϊό στην Ελλάδα.
Ο Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί το κακό τώρα ξεκινά!
Και προβλέπεται να έχει μέλλον. Άγριο μέλλον.


_____
* Τρεις (3) τουλάχιστον από τις πιο δυνατές πανδημίες όλων των εποχών φαίνεται να ξεκίνησαν από την Κίνα:
- Η τρίτη πανδημία βουβωνικής πανώλης (1855).
Ξεκινώντας από την Κίνα η βουβωνική πανώλη προκάλεσε 15 εκατομμύρια θύματα
- Η Ισπανική Γρίπη (1918)
Η Ισπανική ή αλλιώς “γρίπη των πτηνών" φαίνεται ότι προήλθε από την Κίνα και έδωσε 50 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως,.
- Η Ασιατική Γρίπη (1957)
Ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ και γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Κίνα. Ένα δεύτερο κύμα της ασιατικής γρίπης ακολούθησε στις αρχές του 1958.



Πηγές:



Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

29 και Δίσεκτο













Η 29η Φεβρουαρίου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1584 μ.Χ. σαν πρόσθετη μέρα κάθε δίσεκτου έτους. Η προσθήκη αυτή αποφασίστηκε το 1581 από τον Πάπα Γρηγόριο ΧΙΙΙ, ο οποίος "εξαφάνισε" και 11 ημέρες, μετονομάζοντας την 4η Οκτωβρίου 1582 σε 15η Οκτωβρίου 1582 και εγκαινιάζοντας το ημερολόγιο που πήρε το όνομά του.
Η επιπλέον ημέρα του Φεβρουαρίου υπήρχε και το 45 π.Χ. βάσει της ρύθμισης που εφάρμοσε ο Ιούλιος Καίσαρας, με τη διαφορά ότι εμφανιζόταν μεταξύ 24ης και 25ης ημέρας. Από αυτήν προέρχεται και ο όρος δίσεκτο έτος, αφού στο ρωμαϊκό ημερολόγιο υπήρχαν κάθε 4 χρόνια δύο φορές έκτες καλένδες* (δις έκτες).

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2902#ixzz41XSDtpFx
________
* Καλένδες ή Καλάνδες ονομάζονταν, μάλλον από τον Ε' αιώνα, οι πρώτες ημέρες των ρωμαϊκών μηνών.