bring them Back

bring them Back
T-btBack

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

«Μαύρες Λίστες» κυκλοφορούν πολλές. Αυτή με τα προϊόντα που προκαλούν καρκίνο, η άλλη με τις εταιρείες που νοθεύουν ή εξαπατούν, εκείνη με τις μολυσμένες ακτές της Ελλάδας κλπ κλπ. Καιρό έχω να δω μια «Άσπρη» λίστα. Μάλλον επειδή το λευκό δεν ...«πουλάει».
Με αφορμή λοιπόν ένα αφιέρωμα στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Περιβάλλον (ΕΚΕΠ), είπα να φτιάξω μια λίστα με …κοινωνικά ευαίσθητες Εταιρείες. Μια « Άσπρη» ή καλύτερα μια «Πράσινη» Λίστα. Με εταιρίες που ενσωματώνουν (με το αζημίωτο βεβαίως-βεβαίως) τις αρχές του «κοινωνικώς επιχειρείν» στην στρατηγική τους.
Αν και η κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων αποτελεί (προς το παρόν) εθελοντική τους δράση, δεν είναι ωστόσο φιλανθρωπία. Διαφημίζονται, αυτοπροστατεύονται και κυρίως επιδοτούνται γι’ αυτήν. Άμεσα από κοινοτικά προγράμματα και έμμεσα από …εμάς. Μέσα στο 2006 το 34,3% των Ελλήνων καταναλωτών έχει «ανταμείψει» μια κοινωνικά ευαίσθητη εταιρία και το 50,9% έχει «τιμωρήσει» μια κοινωνικά μη υπεύθυνη εταιρεία.
Ιδού λοιπόν:
Eurobank: _Χορηγίες και δωρεές (η Εταιρία με την μεγαλύτερη Κοινωνική Προσφορά σε Έρευνα Κοινής Γνώμης στις αρχές του 2006)
Vodafone: _Ανακύκλωση κινητών και αξεσουάρ _Προϊόντα και υπηρεσίες για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ)
Lannet: _Υποστήριξη Ιδρύματος Παιδικού Διαβήτη _Εθελοντική Αιμοδοσία _Μέρος εσόδων στο «Χαμόγελο Του Παιδιού» _Προνομιακές τιμές σε ΑμΕΑ
ATEbank: _Χορηγίες
Citibank: _Ενίσχυση έργου της Ομοσπονδίας Κοινωφελών Φορέων για το Παιδί (0,15 ευρώ ανά συναλλαγή μέσω Καρτών)
Visa: εστιάζει στην καταπολέμηση παιδικής εκμετάλλευσης μέσω Ίντερνετ
EAB (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία): _Προστασία Περιβάλλοντος σε Εθνικό Επίπεδο
Easy Cruise: _διάφορες δράσεις
AIG Greece: _διάφορες δράσεις
Coco-Mat: _Πρόσληψη ΑμΕΑ και άλλες διάφορες δράσεις
Intracom: _διάφορες δράσεις
P&G: _Ευέλικτα Προγράμματα Εργασίας _Ετήσιες χορηγίες Ιατρικής έρευνας
CocaCola-3Ε: _Συνεργασία για περιβαλλοντικές δράσεις _Ομάδα Εθελοντικής Εργασίας _Ανακύκλωση _Διαχείριση Υδάτινων Πόρων _Καμπάνιες ενημέρωσης για το περιβάλλον και ειδικά για το νερό _Προγράμματα Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών σε απομακρυσμένες περιοχές
Γερμανός: _διάφορες δράσεις (για τους υπαλλήλους του)
TITAN: _διάφορες δράσεις (για τα παιδιά των υπαλλήλων της)
Τράπεζα Κύπρου: _Ανοιχτός λογαριασμός ενίσχυσης των "Γιατρών του Κόσμου" _Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Οίκαδε"
ΦΑΓΕ: _Διατροφική ενημέρωση καταναλωτών
OTE: _Μέτρα για πρόληψη τηλεπικοινωνιακής απάτης _Στηρίζει πολιτιστικές δράσεις _Εθελοντική αιμοδοσία _Ανακύκλωση χαρτιού, συσκευών και μπαταριών _Χρήση (και) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
COSMOTE: _Ανακύκλωση χαρτιού, μελανιού, συσκευών, μπαταριών και αξεσουάρ _Προσπάθεια για μείωση κατανάλωσης πετρελαίου, νερού, ρεύματος, χαρτιού και χαρτονιού (παράγει 1.000.000 βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες για ετήσια χρήση)
S&B: _Αποκατάσταση τοπίου _Δημιουργία φυτωρίων _Χρήση ενδημικών φυτών
EKO ABEE: _Προσφορά εξοπλισμού σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Περιφέρειας
Wind(ΤΙΜ): _Ενέργειες που σχετίζονται με αειφορία, ανακύκλωση και περιβαλλοντική εκπαίδευση _Συνεργασία με την Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής φώκιας _Στήριξη προγράμματος «Πρεσβευτές Περιβάλλοντος» _Στήριξη HELMEPA (Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος) _Ενίσχυση προγράμματος "Αρκτούρος" και Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης "ΓΑΙΑ" _Δράσεις για την Πυρασφάλεια Δασών σε 9 δήμους της Δυτικής Αθήνας _Εφαρμογή οικολογικού προγράμματος GreenLight για μείωση κατανάλωσης ενέργειας (βραβείο 2005 στο Μιλάνο) _Εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης μπαταριών και συσκευών
ΟΠΑΠ: _Ανακύκλωση χαρτιού _Καθαρισμός ακτών _Άλλες δράσεις (π.χ. αποκατάσταση κατασκήνωσης που καταστράφηκε πέρυσι από πυρκαγιά στη Χαλκιδική)
INTERAMERICAN: _Αιμοδοσία _Εκπαίδευση για αντιμετώπιση κινδύνων _Προστασία Περιβάλλοντος

(Και βεβαίως η λίστα μου είναι ελλιπής)

Πηγή: Αγγελιοφόρος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: