bring them Back

bring them Back
T-btBack

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Μοριακός Έλεγχος (ΝΑΤ)

Τα νεότερα για το θέμα είναι ότι …δεν υπάρχουν νεότερα.
Επί δυο χρόνια, παρά τις διαμαρτυρίες, τις παραστάσεις, το κράξιμο από δημοσιεύματα εφημερίδων, τις αντιδράσεις, τις επερωτήσεις στη Βουλή κλπ κλπ, το θέμα φαίνεται να κόλλησε.
Μετά την μετάδοση AIDS από μολυσμένο αίμα σε 2 άτομα στη Θεσ/νίκη, τον Αύγουστο του 2005, και το σχετικό σούσουρο, υπήρξε μια κινητοποίηση για να εφαρμοσθεί και στη χώρα μας η μέθοδος ΝΑΤ για τον Μοριακό Έλεγχο του Αίματος.
Έτσι έχουμε τον Μάρτιο του 2006 (Α.Π. Ε47/24-3-2006) και τον Απρίλιο του 2006 (Α.Π. 211Γ.Δ.Υ./5-4-06), εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας &’ Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ) που υπόσχεται την εφαρμογή της ΝΑΤ σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.
Αυτές τις μέρες είναι που δημοσιοποιούνται τα στοιχεία άλλου ενός ατόμου από Θεσ/νίκη (της 16χρονης) που μολύνεται με AIDS μέσω μετάγγισης και ο ΠΑΣΠΑΜΑ ζητά μέσω δημοσίευσης σ’ εφημερίδα (Μάιος 2006), δέσμευση για το αυτονόητο: όχι άλλη «διαρροή».
Ο υπουργός υπόσχεται ότι έως 31 Ιουλίου 2006 θα ελέγχεται με ΝΑΤ κάθε αιμοδότης και κάθε μονάδα αίματος.
Στις 17 Μαΐου ο ΠΑΣΠΑΜΑ επιμένει να τονίζει με έγγραφό του το επείγον της εφαρμογή της ΝΑΤ ανά δείγμα.
Στις 22 Μαΐου έχουμε σχετικές επερωτήσεις βουλευτών για την …«ολιγωρία».
Στις 11/8/2006 ο ΠΑΣΠΑΜΑ δημοσιοποιεί απάντηση του ΥΥΚΑ που δηλώνει «ανικανότητα άμεσης λύσης» (παρ’ όλα αυτά, βρίσκονται τα κονδύλια για ν’ αρχίσει να εφαρμόζεται η ΝΑΤ στο «Δρακοπούλειο» και μόνον σ’ αυτό).
Το υπουργείο απουσιάζει από το προσκήνιο και στις 13/9/2006. Στην συνεδρίαση των αρμοδίων φορέων (για το αίμα και τα παράγωγά του) της ΕΕ δεν υπάρχει αντιπροσωπεία του. Το επίσημο Ελληνικό Κράτος …δεν παρίσταται.
Στις 21/11/2006 ανακοινώνει ότι ενημέρωσε την διακομματική επιτροπή ως προς την «δημοσίευση περίληψης διακήρυξης διαγωνισμού» για τον Μοριακό Έλεγχο, με καταληκτική προθεσμία για «κατάθεση και άνοιγμα προσφορών απ’ την επιτροπή αξιολόγησης», την …9η Ιανoυαρίου 2007.
Στις 16/7/2007, η διακομματική παίρνει πίσω τη απόφασή της με την οποία …παίρνει πίσω προηγούμενή της!!!
Τρεις μήνες μετά, στις 20 Αυγούστου, η διακομματική θέλει να επαναξιολογήσει εταιρεία που η ίδια είχε αποκλείσει σε προηγούμενες αξιολογήσεις.
Μ' αυτά και με 'κείνα έφτασε Νοέμβριος!!
Κι εμείς οι τυχεροί επαφιόμαστε στο «πατριωτισμό των Ελλήνων», στην ανθρωπιά των συνανθρώπων μας, στον επαγγελματισμό και το ήθος του προσωπικού, στην υπευθυνότητα των υπευθύνων.
Και στο χέρι του Θεού (ευτυχώς).

Πηγή: περιοδικό "Θέματα Μ.Α." (τεύχος 51)

Δεν υπάρχουν σχόλια: