bring them Back

bring them Back
T-btBack

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Εθελοντική Αιμοδοσία

Την δεκαετία του 60 και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης, το αίμα δεν ήταν δωρεάν. Όπου οι συγγενείς δεν μπορούσαν ή δεν επαρκούσαν (συνεχείς μεταγγίσεις, βαριές εγχειρήσεις, ατυχήματα) οι λογής – λογής «επαγγελματίες» του είδους ερχότανε να δώσουν λύση. Με το αζημίωτο, φυσικά.
Μεγάλη δραστηριοποίηση του κρατικού μηχανισμού, πολλές κινητοποιήσεις, καταχωρήσεις, διαφημίσεις και χρήματα προσπάθησαν επί χρόνια (και προσπαθούν) να αλλάξει η όλη νοοτροπία μας. Για να «εκπολιτιστούμε».
Να γίνουμε σ’ αυτό το θέμα …«Ευρωπαίοι».
Τρεις δεκαετίες μετά και ενώ η Ελλάδα ακόμα δεν είναι αυτάρκης σε αίμα (αγοράζουμε από Ελβετία και αλλού), νέες δυσκολίες και προβλήματα υπονομεύουν ό,τι κτίστηκε αυτό το διάστημα.
Σε τοπικό επίπεδο, τα σημάδια είχαν γίνει εμφανή από καιρό.
Στις 8 Απριλίου μάλιστα, εφημερίδα της Θάσου σε άρθρο της περιέγραφε τα προβλήματα της αιμοδοσίας στο Νομό και έκανε λόγο για τις ελλείψεις του Νοσοκομείου σε προσωπικό. Οι εξορμήσεις αιμοδοσίας, γίνονταν πλέον μόνο στις περιοχές του νομού που στατιστικά δίνανε πάνω από 30 μονάδες (ασκούς). Στις 21 Μαΐου εκπρόσωπος 8 συλλόγων εθελοντικής αιμοδοσίας Θάσου διαμαρτυρόμενος γι’ αυτή την πολιτική, δήλωνε σε εφημερίδα της Καβάλας πως η κατάργηση των περιοδικών εθελοντικών αιμοδοσιών που πραγματοποιούνταν εδώ και 20 χρόνια στο νησί, είχε ήδη σαν συνέπεια την απώλεια από τις αρχές του έτους και έως τώρα τουλάχιστον 150 μονάδων.
Αλλά δεν είναι μόνο τοπικό το θέμα. Δυστυχώς.
Από χτες το μεσημέρι, το Ε.ΚΕ.Α (ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ) λειτουργεί μόνο στην πρωινή βάρδια και όχι σε 24ωρη βάση όπως επιβάλλει ο χαρακτήρας του (και όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι όχι μόνο του ίδιου του κέντρου αλλά και σε όλες τις αιμοδοσίες).
Μήπως να επιστρέψουμε και στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» του παρελθόντος και στους μαυραγορίτες της ζωής ;!!

Σημ.:
1. Στη μονάδα μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου (Καβάλας), εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια, δεν υπάρχει γιατρός. Η πλήρωση της μοναδικής ιατρικής θέσης του τμήματος (εξυπηρετεί γύρω στα 14 άτομα) κατά δήλωση των υπευθύνων: «κατέστη άγονη την πρώτη φορά και θα επανακριθεί άμεσα».
2. Αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε, διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στον Δημοτικό κήπο της Καβάλας. Με το Bravo να ανήκει στην "επιμονή" των αιμοδοτών και την αυτοθυσία του προσωπικού της μονάδας.


Πηγή:
_Εφημερίδα «Θασιακή» 8/4/2008 (σελ. 18)
_Εφημερίδα "Το Χρήμα" (Αρ. Φύλλου: 2037//21-5-2008)
_Εφημερίδα "Ριζοσπάστης" 24/5/2008 (σελ. 33)

Δεν υπάρχουν σχόλια: