bring them Back

bring them Back
T-btBack

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών ΒλαστοΚυττάρων


 

 

 

 

'Ενα από τα άρθρα του νέου (2ο) Επιστημονικού Δελτίου της TIF (που έλαβα χτες) πραγματεύεται την “μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων”.
Ειδικότερα ασχολείται με το ότι η θεραπεία με από δότη (αλλογενή) μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων (HSCT) είναι δυνατή ακόμα και σε ασθενείς που δεν έχουν έναν “πλήρως αντιστοιχισμένο” δότη. Είναι αρκετό να υπάρχει ένας “μερικώς ταιριαστός” συγγενής, ένας αποκαλούμενος “απλοϊδιοτυπικός” δότης. Αν και η πραγματοποίηση "απλοειδών" μεταμοσχεύσεων θεωρείται ασφαλέστερη για τους ασθενείς με θαλασσαιμία, ωστόσο, αυτό μπορεί να σημαίνει αύξηση του κινδύνου επιπλοκών. Όπως η νόσος του μοσχεύματος έναντι του ξενιστή (GvHD) και η απόρριψη του μοσχεύματος, λόγω των Τ λεμφοκυττάρων που προέρχονται από τον δότη. 
Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Blood Advances, έδειξε ότι “ο απλοϊδιοτυπικός HSCT με εξαντλημένο TCRαβ/CD19 από έναν μερικώς ταιριασμένο με HLA συγγενή είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για παιδιά με τέτοιες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της θαλασσαιμίας, με 5ετή πιθανότητα συνολικής και ελεύθερης ασθενείας επιβίωση που κυμαίνεται από 86,8% έως 91,4%”.*
 
_________
* Σημ.: Οι υπογραμμίσεις δικές μου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: