bring them Back

bring them Back
T-btBack

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Για Περισσότερα Βλαστοκύτταρα


 

 

 

 

Ένα άλλο θέμα στο 2ο Bulletin της TIF, είναι αυτό με τίτλο “Θεραπείες με Βάση το Γονιδίωμα” και υπότιτλο “Πηγή Βλαστοκυττάρων για Γονιδιακή Θεραπεία σε Παιδιατρικούς Ασθενείς”. Ασχολείται με το με ποιον τρόπο σε ποιες ποσότητες και από ποια πηγή μπορεί να συλλεχθούν βλαστοκύτταρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για Γονιδιακή Θεραπεία σε Παιδιατρικούς Ασθενείς.

Όπως λέει το άρθρο: “η γονιδιακή θεραπεία είναι η ex vivo* θεραπεία των αιμοποιητικών βλαστικών και προγονικών κυττάρων (HSPCs) των ασθενών. Είναι δε απαραίτητες οι μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των κυττάρωνσε σύγκριση με τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα μεταμόσχευσης (HSCT)εξ΄αιτίας των επεξεργασιών που είναι αναγκαίοι. Του καθαρισμού, του ex vivo χειρισμού και των εκτεταμένων δοκιμών για την ποιότητάς τους. Όπως επίσης της κατάψυξης και απόψυξής τους.
Στα παιδιά, η συνηθισμένη πηγή αυτών των κυττάρων είναι η αναρρόφηση μιας ποσότητας μυελού των οστών, ενώ η συλλογή τους μέσω “λευκαφαίρεσης των βλαστοκυττάρων περιφερικού αίματος (PBSC) παραμένει περιορισμένη” και αναφέρεται κυρίως σε ασθενείς με βάρος πάνω από 20 κιλά.
Στο Μιλάνο ένα κέντρο” χρησιμοποιεί εδώ και 10 χρόνια PBSC σε παιδιατρικούς ασθενείς, υποψηφίους για γονιδιακή θεραπεία, με στόχο να αυξήσει την ποσότητα των HSPC που συλλέγονται. Και να μειώσει επίσης την “επεμβατικότητα” που ενέχει η συλλογή του μυελού των οστών. Η έρευνά τους έδειξε ότι αυτή η μέθοδος έχει “ευνοϊκό βραχυπρόθεσμο προφίλ ασφάλειας” και “οδηγεί σε επαρκή συλλογή κυττάρων” σε λιγότερο χρόνο και ανεξάρτητα από το βάρος των ασθενών.**

________

   * Ex vivo: Όρος της βιολογίας, που αναφέρεται σε πειραματισμούς που πραγματοποιούνται πάνω σε ζωντανούς ιστούς, ή σε τεχνητό περιβάλλον έξω από τον οργανισμό. 
** Σημείωση: Τα έντονα γράμματα δικά μου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: