bring them Back

bring them Back
T-btBack

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Πέρασαν 38 ολόκληρα χρόνια από τότε που εκατομμύρια Αμερικανοί διαδήλωσαν για πρώτη (ίσως) φορά την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Σε ανάμνηση εκείνης της κινητοποίησης του 1970, η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης.
Τριάντα οκτώ (38) ολόκληρα χρόνια. Κι όμως. Πιο πολλά είναι τα λόγια παρά τα έργα που έχουν γίνει.
Σήμερα,
_ όχι μόνον ο πλανήτης έχει χάσει (τα τελευταία 30 χρόνια) πολύτιμα τροπικά δάση έκτασης ίσης με εκείνη της ΕΕ,
_ όχι μόνον το 16% των θηλαστικών (σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ) ανά τον κόσμο κινδυνεύει από αφανισμό. (Στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό φθάνει το 42%, ενώ μόνο για το 8% των θηλαστικών διαπιστώνεται αύξηση του πληθυσμού τους),
_ όχι μόνον η Γηραιά Ήπειρος τον τελευταίο μισό αιώνα έχει απολέσει περισσότερο από το 50% των υγροτόπων και των γεωργικών εκτάσεων που θεωρούνται υψηλής φυσικής αξίας,
_ όχι μόνον έχουν υποβαθμιστεί πολλά από τα θαλάσσια οικοσυστήματα της (τα τελευταία 15 χρόνια υπολογίζεται ότι τα νερά της Μεσογείου έχουν «εμπλουτιστεί» με 55.000 τόνους πετρελαίου),
αλλά, πέρα από όλα αυτά,
το πραγματικό συνολικό κόστος της σύγχρονης γεωργίας «είναι πλέον ασήκωτο τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για τα οικοσυστήματα».
Και αυτό είναι που πρέπει οπωσδήποτε να εκτιμηθεί άμεσα.
Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα, όπως λιμοί, κατάρρευση οικοσυστημάτων, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και λειψυδρία.
Ο πόλεμος για το νερό και οι εξεγέρσεις για τρόφιμα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας (εξ αιτίας του λιώσιμου των πάγων) δεν ανήκουν πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Η ερώτηση δεν είναι πλέον «εάν» αλλά «πότε» θα συμβούν όλα αυτά !!
Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν πως μπορούν «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για έναν βιώσιμο πλανήτη για όλους». Πως είναι εφικτή «η επιβίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα από την ορθολογική χρήση των πόρων μας και τη φιλική προς το περιβάλλον καλλιέργεια της γης».
Εγώ, όπως έχω πει κι αλλού, είμαι πιο απαισιόδοξος

Σημ.
Η Ελλάδα εξαιρέθηκε λόγω υστέρησης, από τα κριτήρια του Κιότο. Είναι ο …τρόπος της, ο …Ελληνικός τρόπος (μας), να συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης, να προσφέρει στη προστασία του κοινού σπιτιού (του «πλανητικού χωριού») από την υποβάθμιση και τη ρύπανση, να προστατέψει το περιβάλλον.

Πηγή:
_ http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=893746
_ http://www.tovimadaily.gr/Article.aspx?d=20080422&nid=8283990

Δεν υπάρχουν σχόλια: